Ijsblokjesmachine – de koele factor van de horeca 

Wat zou de horeca er zonder moeten? Een goede ijsblokjesmachine is namelijk de parel van een horeca-inventaris. Drankjes schenken bijvoorbeeld of cocktails maken, dat vraagt gewoon om de bevroren waterblokjes. De eerste de beste whisky on the rocks kan al niet zonder. Een paar blokjes kun je vanuit je vriezer wel halen. Maar in horecatermen heb je het snel over vele honderden blokjes per dag en dan is een ijsblokjesmachine echt noodzaak. Er is een ruim assortiment aan ijsblokjes machines, de een levert een basisblokje, andere kunnen veel soorten ijs leveren. Afhankelijk van je behoefte.  

Ga voor de juiste ijsblokjesmachine 

Dit artikel gaat over de diverse soorten horeca-ijs. Streep aan welk soort ijs jij moet hebben in je zaak, en ga dan op zoek naar een machine die dat kan leveren. Want echt niet alle ijs is gelijk. Maak kennis met zo’n zes belangrijke soorten ijs voor de presentatie van je drankjes en je gerechten. 

IJs als dobbelsteentje 

Verreweg de bekendste vorm die het horeca-ijs aanneemt, is het blokje, de kleine kubus. Dobbelsteen-ijs, dus. Deze massieve blokjes plonzen graag in de aangereikte drankjes. Echt dobbelsteen-ijs heeft wel nog enig formaat want daardoor vertraagt het smeltproces. En dat komt een lekker drankje weer ten goede. Ook al heb je na twintig minuten je glas nog niet leeg, dan drijft er nog steeds koel ijs in rond. Veel ijsblokjesmachines kunnen overigens twee formaten blokjes maken. 

Schilfer ijs uit een machine 

Het is geen sneeuw maar het lijkt er wel een beetje op. Het staat ook wel bekend als ‘scherfijs’ en dient vooral het voedseltransport. Je ziet dit ijs ook glinsteren in vitrines en op vismarkten. 

Nugget ijs 

Dit type ijs heeft een harde en een zachte kant. Het is snel te kauwen maar is nog wel zo hard dat het koelte afgeeft. Zorginstellingen, restaurants en bars hebben het vaak nodig. Je ziet nugget ijs zo terug in smoothies. Andere namen: buis ijs, kiezel ijs en pellet ijs. 

Een ijsblokjesmachine die naar de sterren reikt 

Of in elk geval naar onze maan. Want dit type ijs heeft de vorm van een halvemaan. Halvemaantjes ijs ziet er vrolijk uit en de halve maantjes doen het goed in mixdrankjes. Ook vind je ze in de luxe keuken terug. Je drankje of hapje krijgt er een bepaalde ‘chic’ door. 

Gastronomisch goed ijs 

Dit ijs herken je terug aan de cilindervormige of achthoekige structuur. Het zijn flinke blokjes ijs die tijdens het smeltproces behoorlijk van vorm kunnen veranderen. Zo zakt een stevig cilinderblok in elkaar en gaat lijken op een halflege voorraadzak. Dit gastronomische ijs gaat graag gepaard met hoogwaardige likeuren en een goede whisky.  

Glad ijs uit de ijsblokjesmachine? 

Natuurlijk heeft alle ijs een bepaalde gladheid. Want aan de buitenzijde van de ijsblokjes trillen de moleculen heel wat sneller dan binnenin de blokjes. En daardoor heeft de buitenkant een bepaalde vloeibaarheid die je als glad ervaart.  

De juiste ijsblokjesmachine voor jouw zaak 

Je hebt gelezen welk ijs er allemaal machinaal kan worden aangemaakt. Welk ijs heb jij nodig? En ook: hoeveel ijs heb je nodig. Want je machine moet dat dan dagelijks wel kunnen aanmaken. Ook de watertoevoer is een dingetje bij deze machine. Ga je er met de hand water in doen? Of toch liever de luxe van een ijsblokjesmachine die je kunt aansluiten op de waterleiding? 
Serveer je veel salades? Kijk dan eens naar een saladette